funkcja homograficzna
rosa: | | −3x+a | |
2.Funkcja F(x)= |
| jest funkcją homograficzną |
| | 2x+8 | |
a)dla a=5 wyznacz zbiór tych argumentów, dla których wartości funkcji są większe od (−1)
b)wyznacz liczbę a, dla której do wykresu funkcji F należy punkt B(−3; 112 )
27 maj 20:21
bezendu:
U{9+a}2}=112 /2
9+a=224
a=224−9
a=215
27 maj 20:32
bezendu:
(−x+13)(2x+8)>0
−2(x−13)(x+4)>0
rozwiąż tą nierówność
27 maj 20:41
rosa: Rozwiążę

Thank you
27 maj 20:48
rosa: Nie no, muszę przyznać, że nie rozumiem,co się skąd bierze
28 maj 13:47
rosa: Mógłbyś/mogłabyś mi wyjaśnić b)? Bo nie rozumiem, skąd się co bierze, natomiast w a) rozumiem,
ale wynik(wg.książki) powinien być a= −6
28 maj 15:52
wredulus_pospolitus:
po pierwsze
gdzie w (a) masz do wyliczenia jakieś 'a'
28 maj 15:55
wredulus_pospolitus:
po drugie
(b)
krok 1:
−6 + 8 = 2 <−−− mianownik ułamka
krok 2
mnożysz obustronnie przez mianownik (czyli przez '2')
krok 3
wyliczasz
28 maj 15:56
bezendu: Nie mogło wyjść a=−6 co to za bzdura totalna
P=(−3,112)
1,5≠112 więc na pewno a nie jest −6
28 maj 15:57
rosa: Sorki, pomyłka, miało być odwrotnie, że nie rozumiem, co się skąd bierze w a), natomiast a= −6
powinno być w b)
28 maj 16:19
rosa: Sorki, pomyłka, miało być odwrotnie, że nie rozumiem, co się skąd bierze w a), natomiast a= −6
powinno być w b)
28 maj 16:19
bezendu: to zobacz co Ci wyjdzie jak podstawisz za a=−6 (post 15:57)
28 maj 16:21
rosa: Sorki, pomyłka, miało być odwrotnie, że nie rozumiem, co się skąd bierze w a), natomiast a= −6
powinno być w b)
28 maj 16:21
rosa: Kurcze,nie wiem,mówię tylko,jak było w książce, w odpowiedziach
28 maj 16:26
bezendu: a podstawiłaś za −6 ? zobacz co Ci wyjdzie wtedy
28 maj 16:36