Prędkości pociągów
rosa: Odległość między dwiema stacjami kolejowymi równa jest 124km. Pociąg ekspresowy przebywa tę
trasę w czasie o 27 minut krótszym niż pociąg pospieszny. Średnia prędkość pociągu
pospiesznego jest o 18km/h mniejsza niż pociągu ekspresowego. Oblicz, z jaką prędkością
pokonuje tę trasę każdy z pociągów
27 maj 20:17
Mila:
s=v*t
v
e− prędkość pociągu ekspresowego
t− czas , w którym ekspres pokonuje drogę 124 km
(1) ve*t=124
v
p=v
e−18
| | 27 | |
t+ |
| − czas w którym pociąg osobowy pokonuje drogę 124 km |
| | 60 | |
| | 9 | | 9 | |
ve*t+ve* |
| −18 t −18* |
| =124 |
| | 20 | | 20 | |
| | 9 | | 9 | |
124+ve* |
| −18 t −18* |
| =124 |
| | 20 | | 20 | |
| | 9 | | 9 | |
ve* |
| −18 t −18* |
| =0 /*20 |
| | 20 | | 20 | |
9v
e−360t−18*9=0 /:9
v
e−40t−18=0
v
e=40t+18
podstawiamy do (1)
(40t+18)t=124 i t>0
40t
2+18t−124=0 /:2
20t
2+9t−62
Δ=81+4*20*62=4960+81=5041
√5041=71
| | −9−71 | | −9+71 | | 62 | | 31 | |
t1= |
| <0∉D lub t= |
| = |
| h= |
| |
| | 40 | | 40 | | 40 | | 20 | |
31v
e=124*20
v
e=80km/h
v
p=80−18=62km/h
Średnia prędkość pociągu ekspresowego wynosi 80km/h, a pociągu pospiesznego 62km/h.
27 maj 20:57
rosa: Dziękuję
27 maj 20:59
Mila:
27 maj 21:49
pigor: ..., lub jeśli
ve, ve−18= vp= ? − szukane szybkości i (*)
ve>18, to
z warunków zadania
| | 27 | | 124 | | 124 | | 9 | |
te= tp − |
| ⇔ |
| = |
| − |
| /*20ve(ve−18) ⇔ |
| | 60 | | ve | | ve−18 | | 20 | |
⇔ 20*124(v
e−18)= 20*124v
e−9v
e(v
e−18) ⇔ 9v
e2−9*18v
e−20*124*18= 0 / :9 ⇔
⇔
ve2−18ve−40*124= 0 i Δ= 18
2+4*40*124 = 142
2 ⇒
√Δ= 142 , a stąd i (*)
ve= 12(18+142)= 9+71=
80 kmh , więc
vp= 80−18=
62 kmh.
27 maj 22:24
Lili: Dziękuję, pigor
28 maj 12:32