Ekstrema funkcji wielu zmiennych
Otsu: Na hiperboli X2 − y2 = 4 wyznacz punkt leżący najbliżej punktu (0,2) Proszę o pełne
rozwiązanie jeśli można, bo dochodzę do pochodnej i dalej nic O.O
27 maj 20:15
Otsu: Pomocy
27 maj 20:33
Otsu: Błagam pomóż ktoś
27 maj 20:43
Basia:
P∊hiperboli to
P(x;
√x2−4) lub P(x, −
√x2−4)
x
2−4≥0 ⇔ x∊(−
∞;−2>∪<2;+
∞)
A(0,2)
|AP| osiąga minimum ⇔ |AP|
2 osiąga minimum (bo |AP|>0)
dla P(x;
√x2−4)
f(x) = |AP|
2 = (x−0)
2 + (
√x2−4−2)
2 = x
2+x
2−4 − 4
√x2−4 + 4 =
2x
2 − 4
√x2−4
| | 1 | | 4x | |
f'(x) = 4x − 4* |
| *2x = 4x − |
| = |
| | 2√x2−4 | | √x2−4 | |
| | 1 | | √x2−4−1 | |
4x*[ 1 − |
| ] = 4x* |
| |
| | √x2−4 | | √x2−4 | |
f'(x) = 0 ⇔ x=0∉D lub
√x2−4−1=0
√x2−4 = 1
x
2 − 4 = 1
x
2−5 = 0
(x−
√5)(x+
√5) = 0
x = −
√5 lub x=
√5
x∊(−
∞;−
√5) ⇒ x
2−4 > 5−4 = 1 ⇒
√x2−4>1 ⇒
√x2−4 − 1 > 0 ⇒
f'(x) < 0 ⇒ f↗
x∊(−
√5;−2> ⇒ x
2−4 < 5−4 =1 ⇒
√x2−4<1 ⇒
√x2−4−1<0 ⇒
f'(x)>0 ⇒ f↘
czyli dla x=−
√x f osiąga maksimum
czyli ten punkt nas nie interesuje
x∊<2;
√5) ⇒ x
2−4 < 5−4=1 ⇒
√x2−4<1 ⇒
√x2−4−1<0 ⇒
f'(x)<0 ⇒ f↘
x∊(
√5;+
∞) ⇒ x
2−4>5−4=1 ⇒
√x2−4>1 ⇒
√x2−4−1>0 ⇒
f'(x)>0 ⇒ f↗
czyli dla x=
√5 osiąga minimum
szukanym punktem jest P
1(
√5; 1)
analogicznie należy zbadać drugi przypadek czyli P(x; −
√x2−4)
28 maj 01:01
Basia: tylko gdzie tu jest funkcja wielu zmiennych ?
28 maj 01:02
Otsu: No właśnie, podałam wszystkie dane O.O
28 maj 20:32
Otsu: Ta parabola jest tą funkcją ^^ Kurde, nie rozumiem tego
28 maj 20:35
Otsu: Czy ktoś mógłby mi to jeszcze raz wyjaśnić? ^^ Bardzo proszę ^^
28 maj 21:51