Oblicz współrzędne wierzchołków
Lili: Dane są dwa wierzchołki równoległoboku ABCD i punkt P przecięcia się przekątnych. Oblicz
współrzędne pozostałych wierzchołków równoległoboku, jeśli:
a)A(−3;5),B(−2;−1),P(3;1)
b)B(4;−2);C(2;7),P(−1;2)
27 maj 20:13
bezendu:
6=−3+x
x=9
2=5+y
y=−3
6=−2+x
x=8
2=−1+y
y=3
więc C=
(9,−3) D=
(8,3)
27 maj 20:24
rosa: Dziękuję
27 maj 20:33
bezendu: punkt b zostawiam Tobie do samodzielnego policzenia
27 maj 20:35
Eta:
Można od razu:
xC= 2xP−xA i yC= 2yP−yA
xC= 6+3=9 i yC= 2−5= −3 C(9,−3)
27 maj 21:13
Lili: bezendu, spróbuję

I dziękuję, Eta
28 maj 12:21
Lili: bezendu, spróbuję

I dziękuję, Eta
28 maj 12:21