Oblicz
franek499:

Okręgi o środkach O i S przecinają się w punktach A i Q i punkt S należy do cięciwy AQ. Punkt P
leży na prostej AQ, prosta PC jest styczną do okręgu o środku S (w punkcie C), punkt B jest
punktem przecięcia odcinka PO z okręgiem o środku O(rysunek). Wiedząc, że |PA|= 8cm, |PB|= 6cm
i |PC|= 12 cm, oblicz |OS|.
wynik ma być: 2
√14
27 maj 19:43
+-: Dwa razy twierdzenie o siecznych i mamy średnice 5 i 9, następnie z Pitagorasa OS=2√14
27 maj 21:31
irena_1:
Średnice mają długości 10 i 18. To promienie mają długości 5 i 9...
28 maj 11:56