wielomiany
Gosia =D: Wielomian W(x)=x
3−x
2+5x−5:
a. jest różnicą wielomianów P(x)=x
3−x
2 oraz Q(x)=−5x−5:
b.ma trzy pierwiastki
c. ma jeden pierwiastek
c. dla argumentu (−1) przyjmuje wartość zero.
Prosze o jakieś sensowne wytłumaczenie co i jak. Wiem, ze jeśli chodzi o pierwiastki, to chyba
twierdzenie Bezouta (x−k) ? Ale niewiem jak to użyć
20 wrz 10:20
AS: a) sprawdź różnicę P(x) − Q(x)
b) pogrupuj i wyłącz przed nawias
x2*(x − 1) + 5*(x − 1) ...
c) odp. wynika z b)
d) podstaw za x wartość −1 i sprawdźczy przyjmie wartość o.
20 wrz 10:58
Gosia =D: Czyli wyszło, ze ma trzy pierwiastki
?
20 wrz 14:01