matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Nie wiem jak to wykazać.
cinson:
Wykaż, że 4
√
9+
√
80
−
√
9−
√
80
=4
27 maj 19:29
bezendu:
https://matematykaszkolna.pl/strona/2451.html
27 maj 19:31
Saizou :
9+
√
80
=9+
√
16*5
=9+4
√
5
=4+2*2*
√
5
+5=(2+
√
5
)
2
9−
√
80
=(2−
√
5
)
2
i pamiętaj że
√
x
2
=lxl
27 maj 19:33