oblicz obwód trójkąta abc
krystian: W trójkąt równoramienny ABC o podstawie AB wpisano okrąg.Punkt D jest punktem styczności tego
okręgu z ramieniem AC. Wiadomo,że |AD|=2 cm, |DC|=3 cm. Oblicz obwód trójkąta ABC. Odpowiedź
uzasadnij,powołując się na odpowiednie twierdzenie.
27 maj 19:20
Mila:

CD=CE =3− punty styczności D i E okręgu z ramionami kąta są równo odległe od wierzchołka C
AD=AM=2 −punty styczności D i M okręgu z ramionami kąta są równo odległe od wierzchołka A
BM=BE =2 −punty styczności E i M okręgu z ramionami kąta są równo odległe od wierzchołka B
Ob=2*3+2*2+2*2=14
27 maj 22:01