matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznacz dziedzinę i miejsca zerowe funkcji opisanej wzorem
Sara:
Wyznacz dziedzinę i miejsca zerowe funkcji opisanej wzorem
|x+2| − 3
f(x) =
x
2
+ 10x + 25
27 maj 19:12
pigor:
....
D
f
= R\{−5}
, a w niej
f(x)=0
⇔ |x+2|−3=0 ⇔ |x+2|=3 ⇔ x+2=−3 lub x+2=3 ⇒ x=−5 lub x=1 ⇒
x=1
. ..
27 maj 19:18
Sara:
dzięki
27 maj 19:47