matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Okrąh wpisany w trapez
NATALIA:
Oblicz promień okręgu wpisanego w trapez równoramienny o podstawach a =9 cm b=4cm.
27 maj 18:54
Eta:
Z podobieństwa trójkątów BOE i COE
r
4,5
=
2
r
r
2
=2*4,5 ⇒ r
2
=9 ⇒
r=3
27 maj 19:34