SILNIA - Oblicz n, jeśli wiadomo, że:
assdessa: Proszę o wytłumaczenie krok po kroku mi tego zadania, z góry dzięki!
27 maj 18:44
Vizer:
Zadanie sprowadza się do zajomości symbolu Newtona. Znamy?
27 maj 18:50
27 maj 18:51
assdessa: znam, ale mi nie wychodzi tak jak powinno i myślałem, że wasze rozwiązanie rozwieje moje
wątpliwości. no cóż, dzięki mimo to
27 maj 18:56
27 maj 19:04
assdessa: dziękuje
27 maj 19:07
pigor: ..., dane równaniedla n ≥2 jest równoważne równaniu :
2n(2n−1)(2n−2)= 6*120 /:4 ⇔ n(n−1)(2n−1)=180 ⇔ 5*(5−1)(2*5−1)=5*4*9 ⇔
n=5 . ...
27 maj 19:07
Eta:
| (2n−3)!*(2n−2)(2n−1)*2n | |
| =120 |
| 6*(2n−3)! | |
4n(n−1)(2n−1)= 6*120
n(n−1)(2n−1)= 180 = 5*4*9 ⇒
n=5
27 maj 19:10
Eta:
27 maj 19:11
assdessa: Eta Ty to już w ogóle jesteś wielka, jak Ty znajdujesz cierpliwość do tych wszystkich zadań?
27 maj 19:13
assdessa: dzięki wszystkim
27 maj 19:15