geometria analityczna
Matt: Proszę o pomoc:
Wyznacz miary kątów trójkąta ograniczonego prostymi o równaniach:
y=x+4
y=√3x−1
y=2
No i ja korzystam ze wzoru a=tgα jednak wyniki mi się nie zgadzają z odpowiedzią.
Z pierwszego wychodzi, że:
1=tgα i z tablic odczytuję α=45*
Z drugiego:
√3=tgα
α=60*
Zatem trzeci kąt to 75*.
W odpowiedziach jest:15,45,120
Co robię nie tak?
27 maj 18:31
pigor: ... twoje 60
o, to kąt prostej z +Ox, a nie trójkąta , bo 180
o−60
o= 120
o to jest trójkąta
(narysuj sobie to zobaczysz .
27 maj 18:36
Eta:
27 maj 18:42
Matt: Hm nie bardzo rozumiem...
27 maj 18:42
Matt: Teraz dzięki rysunkowi już się wyjaśniło. Dziękuję Wam za pomoc
27 maj 18:43
Eta:
27 maj 18:45