matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica ciągu
Monika:
Hej, proszę o sprawdzenie tego przykładu i wskazanie błędu
a
n
=
√
4n
2
+7n
−2n
4n
2
+7n−4n
2
lim
n
→
∞
(
√
4
2
−7n
−2n)=lim
n
→
∞
=
√
4n
2
+7n
+2n
7
7
1
lim
n
→
∞
=lim
n
→
∞
=1
4n
2
+7n
2n
{
√
}+
n
2
n
4+2
6
27 maj 18:11
Basia:
(
√
4n
2
+7n
−2n)(
√
4n
2
+7n
+2n)
a
n
=
=
√
4n
2
+7n
+2n
4n
2
+7n−4n
2
=
√
n
2
(4+
7
n
)
+2n
7n
7
7
7
7
=
→
=
=
n(
√
4+
7
n
)+2)
√
4+
7
n
+2
√
4+0
+2
2+2
4
błąd na samym końcu; nie wyciągnęłaś
√
4
28 maj 01:14