makbet: Przez punkt P leżący w odległości 11cm od środka okręgu poprowadzono sieczną , która przecięła
ten okrąg w punktach a i B . Wiedząc że PA=AB=6cm , oblicz promień tego okręgu
jak w najprostszy sposób to rozwiązać?
27 maj 18:10
pigor: ..., niech
r= ? , to z tw. o siecznych okręgu z punktu poza nim masz
np. takie równanie :
6*12= (11−r)(11+r) ⇔ 72= 121−r
2 ⇔ r
2=121−72 ⇔ r
2=49 ⇒
r=7 cm . ...
27 maj 18:26
makbet: dzięki

a jest jeszcze jakieś inne twierdzenie bo w podr żadnego nie mam
27 maj 19:00
ftef:
26 lut 22:48
Hanka:

|PA|=|AB|=6 cm
|PO|=11= |PC|+r
|PD|= 11+r
z tw. o siecznych:
|PA|*|PB|= |PD|*|PC|
6*12=(11+r)(11−r)
r=7 cm
26 lut 23:21
Mei Lin:

|PA|=|AB|=6cm
|PA|=6cm
|PB|=12cm
|OP|=11cm
|OC|=r =?
Z twierdzenia o odcinkach siecznej i stycznej
|PA|*|PB|=|PC|
2
|PC|
2=6*12
|PC|
2=72
|OC|
2=|OP|
2−|PC|
2
|OC|
2=r
2=11
2−72=121−72=49
r=7 bo rmusi byc >0
26 lut 23:23
Mila:
Niepotrzebnie komplikujesz Mei Lin .
Patrz rozwiązanie Hanki, po co mieszać tutaj styczną?
27 lut 14:45
Mei Lin:
Dzien dobry
Milu
27 lut 14:51
Mila:
Witam ciepło

Nie gniewaj się o uwagę
27 lut 15:39
Mei Lin:
Uwaga jest na miejscu .Naprawdę i przyjmuje ją z pokorą
Wcale sie nie gniewam o to

Ogólnie to mam skłonność do rozwiązań siłowych w przeciwieństwie do np
wredulusa .
Chocby to zadanie z tym ostrosłupem .
Ja w swojej ksiązce do stereometrii mam zadania gdzie katy podane sa w stopniach i minutach .
Teraz albo 30
o 45
o lub 60
o żeby trójkaty były ekierkowe
27 lut 15:46