funkcje wymierne
Lili: −2x−7 1. funkcja F określona jest wzorem F(x)=
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− x+4 k
Przedstaw wzór funkcji F w postaci F(x)=
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− +q x+p
−3x+a 2.Funkcja F(x)=
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− jest
funkcją homograficzną. 2x+8 a)dla a=5 wyznacz zbiór tych argumentów, dla których wartości
funkcji są większe od (−1)
b)wyznacz liczbę a, dla której do wykresu funkcji F należy punkt B(−3; 112 )
3.Odległość między dwiema stacjami kolejowymi równa jest 124km. Pociąg ekspresowy przebywa tę
trasę w czasie o 27 minut krótszym niż pociąg pospieszny. Średnia prędkość pociągu
pospiesznego jest o 18km/h mniejsza niż pociągu ekspresowego. Oblicz, z jaką prędkością
pokonuje tę trasę każdy z pociągów.
27 maj 18:04