Wykaż nieparzystość funkcji.
Kasia: Dziedziną funkcji y=f(x) jest zbiór R. Wykaż, że funkcja y=g(x), gdzie g(x)= − |x| *
f(x)−f(−x)2 jest nieparzysta.
27 maj 18:01
Basia:
| | f(−x)−f(−(−x)) | | −f(−x)+f(x) | |
g(−x) = −|−x|* |
| = |x|* |
| = g(x) |
| | 2 | | 2 | |
30 maj 11:04
Basia: więc jest parzysta
30 maj 11:22
Jelen:
Funkcja nieparzysta to: −f(x)=f(−x) => f(x)=−f(−x)
| | f(−x)−f(x) | |
g(−x)=−|−x|* |
| |
| | 2 | |
| | f(x)−f(−x) | |
−g(−x)=−|−x|*Uf(x)−f(−x))/2 => −g(−x)=−|x|* |
| |
| | 2 | |
g(x)=−g(−x)
L=P => funkcja jest nieparzysta
29 wrz 22:11
Basia: nikt nigdzie nie powiedział, że sama funkcja f jest parzysta lub nieparzysta
nie można więc podstawiać f(−x) = f(x)
w drugiej linijce minus sprzed wartości bezwzględnej "wchodzi" do mianownika
i z tego masz
| | −(f(−x)−f(−(−x))) | | −f(−x)+f(x) | |
g(−x) = |−x|* |
| = |x|* |
| = g(x) |
| | 2 | | 2 | |
i niestety inaczej nie będzie
29 wrz 22:20
ZKS:
| | f(x) − f(−x) | |
g(x) = −|x| * |
| |
| | 2 | |
29 wrz 22:29
Jelen:
| | f(x)−f(−x) | |
gdzie g(x) = − |x| * |
| |
| | 2 | |
chyba zabrakło "−" przed wartością bezwzględną ?
29 wrz 22:47
pigor: ..., Dziedziną funkcji y=f(x) jest zbiór R. Wykaż, że funkcja
y=g(x), gdzie
g(x)= −|x| 12[f(x)−f(−x)] jest nieparzysta.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
no to może jeszcze ja , otóż wiadomo, że |−x|= |x| , więc
g(−x)= − |−x|
12[f(−x)−f(x)] = |x|
12[f(x)−f(−x)] =
= − {−|x|
12[f(x)−f(−x)] } = − {g(x)} =
−g(x) c.n.w. . ...
29 wrz 22:54