geometria
xantor: W trójkącie dwa boki mają długości 12 i 3, kąt między nimi jest równy 60 stopni a ole wynosi 9
pierwiastków z 3. Oblicz :
a) promień okręgu opisanego na tym trójkącie
b) promień okręgu wpisanego w ten trójkąt
Proszę bez twierdzeń sinusów itp.
27 maj 17:46
Mila:
I co jest równe 9√3, pole Δ?
27 maj 18:06
xantor: nom pole
27 maj 20:30
Mila:

W trójkącie dwa boki mają długości 12 i 3, kąt między nimi jest równy 60 stopni
. Oblicz :
a) promień okręgu opisanego na tym trójkącie
b) promień okręgu wpisanego w ten trójką
P=9
√3
W ΔADC:
|DB|=12−1,5=10,5
h
2+DB
2=a
2
a
2=117
a=
√117=
√9*13
a=3
√13
18
√3=(15+3
√13)*r
| | 6√3 | |
r= |
| − promień okręgu wpisanego w Δ |
| | 5+√13 | |
Usuń niewymierność z mianownika
2) Promień okręgu opisanego na Δ
9
√3*4R=9*12
√13
√3*4R=12
√13
R=
√39
27 maj 21:23
xantor: wielkie dzięki Mila
30 maj 20:20
Mila:
31 maj 21:33