Funkcje wymierne i geometria.
Lili: Proszę, nie piszcie tylko ogólnie jak to zrobić, ale razem z obliczeniami, bo ja muszę je
przeanalizować, by zrozumieć i mam straszne problemy z matmą:(
| | −2x−7 | |
1. funkcja F określona jest wzorem F(x)= |
| |
| | x+4 | |
| | k | |
Przedstaw wzór funkcji F w postaci F(x)= |
| +q |
| | x+p | |
| | −3x+a | |
2.Funkcja F(x)= |
| jest funkcją homograficzną. |
| | 2x+8 | |
a)dla a=5 wyznacz zbiór tych argumentów, dla których wartości funkcji są większe od (−1)
b)wyznacz liczbę a, dla której do wykresu funkcji F należy punkt B(−3; 1
12 )
3.Odległość między dwiema stacjami kolejowymi równa jest 124km. Pociąg ekspresowy przebywa tę
trasę w czasie o 27 minut krótszym niż pociąg pospieszny. Średnia prędkość pociągu
pospiesznego jest o 18km/h mniejsza niż pociągu ekspresowego. Oblicz, z jaką prędkością
pokonuje tę trasę każdy z pociągów.
4.Sprawdź, które równania opisują okrąg:
a) x
2 + y
2 −2x−6y+9=0
b) x
2 + y
2 −6x+2y+10=0
c) x
2 + y
2 +8x+4y+16=0
5. Dane są dwa wierzchołki równoległoboku ABCD i punkt P przecięcia się przekątnych. Oblicz
współrzędne pozostałych wierzchołków równoległoboku, jeśli:
a)A(−3;5),B(−2;−1),P(3;1)
b)B(4;−2);C(2;7),P(−1;2)
27 maj 17:31
PW: 4. Równanie okręgu wzięło się stąd, że liczyliśmy kwadrat odległości dowolnego punktu P=(x,y)
od środka S=(a,b); jeżeli ta liczba była równa r2, to oznaczało, że punkt P leży na okręgu o
środku S i promieniu r
(1) (x−a)2=(y−b)2 = r2.
Odwrotnie też − jeżeli jest spełnione takie równanie, to P leży na okręgu o środku S i
promieniu r.
Dlatego − chcąc sprawdzić, czy np. równanie a) opisuje okrąg, musimy je doprowadzić
do postaci (1).
Mamy tam: x2−2x, a chcemy mieć (x−a)2. Uruchamiamy więc wiedzę o wzorach skróconego
mnożenia: byłoby dobrze, gdybyśmy mieli x2−2x+1=(x−1)2.
x2 jest, −2x jest, brakuje liczby 1. Dopisujemy więc brakującą jedynkę i widzimy, że
x2−2x=(x−1)2−1.
Podobnie walczymy z igrekami:
y2−6y+9=(y−3)2
− tym razem obyło się bez dopisywania czegokolwiek. Jest zatem:
x2+y2−2x−6y+9=0 ⇔ (x−1)2−1+(y−3)2=0 ⇔ (x−1)2+(y−3)2=1
Rolę a z równania (1) pełni 1, rolę b pełni 3, a rolę r2 pełni 1. Równanie jest zatem
równaniem okręgu o środku S=(1,3) i promieniu r=1.
b) i c) identycznie − przekształcać wyrażenie tak, żeby zobaczyć równanie typu (1). Gdyby
okazało się, że liczba po prawej stronie będzie ujemna lub 0,to oczywiście nie będzie to
równanie okręgu (na przykład w b) będzie właśnie zero po prawej stronie, czyli równanie jest
równaniem "okręgu o promieniu 0" − opisuje jeden punkt − "środek okręgu").
27 maj 19:40
Lili: PW, dziękuję bardzo
27 maj 20:10
krystek: ZAD1
| | −2(x+4)+1 | | −2(x+4) | | 1 | | 1 | |
F(X)= |
| = |
| + |
| =−2+ |
| |
| | x+4 | | x+4 | | x+4 | | x+1 | |
27 maj 20:24
rosa: Dzięki
27 maj 20:29