ekstrema funkcji
mariusz: proszę o pomoc
oblicz ekstrema dwóch zmiennych, max i min, najlepiej krok po kroku
27 maj 16:59
mariusz: pomocy
27 maj 18:00
Vizer: Z czym masz problem? Z pochodnymi, z rozwiązaniem układu równań?
27 maj 18:16
mariusz: z pochodnymi

1 i 2 rzędu
27 maj 18:17
Vizer:
| | 6 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
f'x = |
| * |
| + |
| * (−1) = |
| − |
| |
| | x | | 6 | | 12 − x − y | | x | | 12 − x − y | |
| | 2 | | 1 | | 2 | | 1 | |
f'y = |
| + |
| * (−1) = |
| − |
| |
| | y | | 12 − x − y | | y | | 12 − x − y | |
| | 1 | | 1 | |
f'xx = − |
| − |
| |
| | x2 | | (12 − x − y)2 | |
| | 1 | |
f'xy = − |
| = f'yx |
| | (12 − x − y)2 | |
| | 2 | | 1 | |
f'yy = − |
| − |
| |
| | y2 | | (12 − x − y)2 | |
27 maj 18:33
mariusz: jednak z układem równań też mam problem
27 maj 21:16