jak to obliczyć
mateusz: Funkcja kwadratowa określona jest wzorem f(x) = ax2 + bx + c, gdzie a nie równa się 0,
przyjmuje wartości ujemne wtedy i tylko wtedy, gdy x należy; (− nieskończoność ; −3)˘ (1; +
nieskonczoność) , a jej wykres przecina oś OY w punkcie A (0,4).
a) Wyznacz wartości współczynników a,b,c
b) Podaj wzór funkcji f w postaci kanonicznej.
c) Wyznacz zbiór tych argumentów, dla których f(x)większe lub rowne 4..
27 maj 16:55
krystek: masz m zerowe x1=−3 x2=1 postać iloczynowa iy=a(x−x1)(x−x2) i dany p A
27 maj 17:01
bezendu:
a) a(0+3)(0−1)=4
−3a=4
b i c samodzielnie
27 maj 17:03
pigor: ., np. tak :
a) z warunków zadania f(x)=a(x+3)(x−1) i f(0)=4=c i a<0 ⇒ 4= a(0+3)(0−1) ⇔
⇔ −3a=4 ⇒
a= −43 i f(x)= −
34(x+3)(x−1)= −
34(x+3)(x−1)= ...
II sposób.
f(0)=4 i f(−3)=0 i f(1)=0 ⇔
c=4 i a+b+4=0 /*3 i 9a−3b+4=0 ⇒
⇒ 3a+3b+12=0 i 9a−3b+4=0 /+stronami ⇒ 12a+16= 0 i b= −a−4 ⇔
⇔
a= −43 i b=
43−
123 , czyli
b= −83
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
b)
f(x)= −
43x
2−
83x+4= −
43(x
2+2x−3)=
= −
43(x
2+2x+1−4)=
−43(x+1)2+163 − szukana postać kanoniczna
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
c)
f(x) ≥4 ⇔ −
43(x+1)
2+
163 ≥4 * (−
34) ⇔ (x+1)
2−4 ≤ −3 ⇔
⇔ (x+1)
2 ≤ 1 ⇔ |x+1| ≤ 1 ⇔ −1≤ x+1 ≤ 1 ⇔
−2≤ x ≤ 0 ⇔
x∊[−2;0] ...
27 maj 17:30