Dziedzina funkcji z pierwiastkiem
Kuba:
Jak robić tego typu zadania ? Całe to wyrażenie jest pod pierwiastkiem
27 maj 16:27
Kuba: Przepraszam w liczniku jest x2
27 maj 16:27
Mila: pod pierwiastkiem ma być?
27 maj 17:34
Kuba: A możesz mi wytłumaczyć skąd te zapisy ? Jak do tego dojść ?
27 maj 17:36
Kuba: Tak całe wyrażenie pod pierwiastkiem
27 maj 17:38
Kuba: Wyłapałem jescze jedną pomyłke w liczniku ma być nie 2x2 tylko samo x2
27 maj 17:42
Mila:
| | x2 | | 1 | |
Czyli pod pierwiastkiem jest |
| − |
| ? |
| | 2x−5 | | 2 | |
Napisz, bo wtedy zacznę rozwiązywać.
27 maj 17:52
Kuba: 1/2x (na końcu) a tak to wszystko ok
27 maj 18:00
Mila: | x2 | | 1 | |
| − |
| x tak czy to ostatnie x w mianowniku? |
| 2x−5 | | 2 | |
27 maj 18:04
Kuba: tak
27 maj 18:08
Mila: teraz muszę przerwać, później napiszę.
27 maj 18:27
Kuba: Będę czekać
27 maj 18:28
Mila:

1) Mianownik różny od zera, bo nie wolno dzielić przez 0.
2) całe wyrażenie pierwistkowane większe lub równe 0.
ad1)
2x−5≠0⇔x≠2,5
ad2)
| x2 | | 1 | |
| − |
| x≥0 sprowadzamy do wspólnego mianownika |
| 2x−5 | | 2 | |
| 2*x2 | | 1x*(2x−5) | |
| − |
| ≥0 |
| 2*(2x−5) | | 2(2x−5) | |
| 5x | |
| ≥0⇔x(2x−5)≥0 i x≠2,5 |
| 2(2x−5) | |
x≤0 lub x>2,5
27 maj 21:36
Kuba: Trzeba oba wyrażenia mnożyć przez mianownik drugiego wyrażenia, czy można tylko jedno ? np
przemnożyć tylko przez 2x−5 ?
| | 1 | |
Jeżeli mnożymy przez mianownik wyrażenia |
| X to czy przy sprowadzaniu do wspólnego |
| | 2 | |
mianownika nie trzeba przez 2x mnożyć ?
28 maj 08:45
aniabb: sprowadzanie do wspólnego mianownika polega na rozszerzaniu kolejnych ułamków o brakujące
elementy, a nie mnożenie całości
| 1 | | x | |
| x = |
| więc w mianowniku masz tylko 2 |
| 2 | | 2 | |
28 maj 08:50
aniabb: np
| 2 | | 7 | | 2•11 | | 7•5 | | 22 | | 35 | |
| + |
| = |
| + |
| = |
| + |
| |
| 5 | | 11 | | 5•11 | | 11•5 | | 55 | | 55 | |
analogicznie
| 2 | | 7 | | 2•11(a+b) | | 7•5x | |
| + |
| = |
| + |
| |
| 5x | | 11(a+b) | | 5x•11(a+b) | | 11(a+b)•5x | |
28 maj 08:53
Kuba: W to mi graj, dzięki wielkie
28 maj 18:42