help
:): rozwiąż równanie:
x(|x|+|2x−3|)=4 .


?
27 maj 16:11
Mila:
x(|x|+|2x−3|)=4
|x|=x dla x≥0
1)D=(−
∞,0)
|x|=−x, |2x−3|=−2x+3
x(−x−2x+3)=4
x(−3x+3)−4=0
−3x
2+3x−4=0
Δ=9−4*(−3)*(−4)=9−48<0 brak rozwiązań
|x|=x i |2x−3|=−2x+3
x*(x−2x+3)−4=0
x(−x+3)−4=0
−x
2+3x−4=0
Δ=9−4*(−1)*(−4)=9−16<0 brak rozwiązań
x(x+2x−3)−4=0
x(3x−3)−4=0
3x
2−3x−4=0
Δ=9+4*3*4=9+48=57
| | 3−√57 | | 3+√57 | |
x1= |
| <0∉D lub x2= |
| |
| | 6 | | 6 | |
3+
√57>?9
√57>?6 tak
odp.
27 maj 16:31
:): jest gdzies błą, powinno wyjśc−1 oraz 2√2
27 maj 16:34
:): jest gdzieś błąd, powinno wyjśc −1 oraz 2√2−1 <poprawiam>
27 maj 16:35
Mila: Zobacz, czy dobrze zapisałaś równanie .
Ja rozwiązałam takie
x(|x|+|2x−3|)=4
(−1) nie może być rozwiązanie bo lewa strona wtedy jest ujemna a prawa dodatnia.
27 maj 16:51
:): hm no nie wiem wtedy co jest
27 maj 19:45
Mila:

x(|x|+|2x−3|)=4
Graficznie:
f(x)=x(|x|+|2x−3|)
g(x)=4
27 maj 20:24