.
asdf: Udowodnij, że 37500 − 1 jest wielokrotnością 10.
37 − 1 jest parzyste, a jak udowodnić, że dzieli się przez 5?
27 maj 16:09
Mila:
37500=(372)250=1369250 cyfrą jedności tej liczby jest 1
(.......1)−1=(..........0) liczba dzieli się przez 10 jeśli cyfrą jedności jest 0.
CNW
27 maj 16:13
asdf: dzieki, tylko w jakis sposob da sie ominąć to, ze 372 = ...? W zadaniu pisze "bez uzycia
kalkulatora"
27 maj 16:15
Eta:
37*37=.........
27 maj 16:16
Trivial:
Można też ten sposób zapisać za pomocą arytmetyki modularnej.
37500 ≡10 7500 ≡10 49250 ≡10 9250 ≡10 81125 ≡10 1125 ≡10 1
Zatem
37500 − 1 ≡10 1 − 1 = 0.
27 maj 16:17
asdf: chyba o takie coś jak Trivial pisał chodziło

Ale i tak dziekuje wszystkim za pomoc
27 maj 16:22
Saizou : a z mtf nie otrzymamy bezpośrednio podzielności przez 500, a jeśli liczba jest podzielna przez
500 to jest również podzielna przez 10
27 maj 16:25
Saizou : co ja za bzdurę napisałem, aż mi się wierzyć nie chce
27 maj 16:28
Mila: ASDF − 37*37 to rachunek dla czwartoklasisty a nie dla kalkulatora,
zresztą możesz tylko podać cyfrę jedności.
27 maj 16:33
asdf: @Mila
Nie trudno policzyc 37 * 37, nawet jak ktoś się dobrze postara to w glowie to policzy, ale
chodzilo mi o sam sens − bez mnozenia

Dziekuje raz jeszcze, niestety − uczelnia wzywa

Do zobaczenia..
27 maj 16:37