prosze o szybkie rozwiazanie
Marzena: Powierzchnia boczna walca po rozwinieciu jest kwadratem o przekątnej 6 pierwiastki z 2.Oblicz
pole i objętość walca i rysunek
27 maj 15:50
use: w takim razie bok kwadratu jest obwodem kola oraz wysokoscia tego walca
z wzoru a√2=6√2 policz a czyli bok kwadratu
z tego H=a
i z wzoru na obowd kola 2 *pi*r=a policz ile wynosi r czylo promien i teraz objetosc to
pole podstawy walca czyli okregu z wzoru Pi*r2 pomzoz przez wysokosc czyli a i masz
V=pir2*H
27 maj 15:58
Marzena: a moze ktos cale zadanie
27 maj 16:00
mister mariusz: d=6√2a=6Pole powierzchni bocznej: 62=36 cm2
Promien podstawy= 2πrr=3/π
Pole podstawy: 9/π
Pole calkowite: (9/pi)*2+36=18/pi+36 (cm2)
Objetosc:(6*9)/pi=36/pi
27 maj 16:08
Marzena: a rysunek
27 maj 16:23
Marzena: pomoze ktos
27 maj 16:39
Marzena: 
?
27 maj 18:36
Marzena:
27 maj 18:44
dero2005:

D = 6
√2
h = πd = x
2x
2 = D
2
x = 6
h = 6
πd = 6
| | πd2 | | 18 | |
Pc = |
| + πd*h = |
| + 36 |
| | 2 | | π | |
27 maj 18:53
Marzena: dzieki
27 maj 18:59