matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
w trapezie..
zuuezia:
W trapezie rownoramiennym krotsza podstawa i wysokosc maja dlugosc 4cm, a dlugosc przekatnej jest rowna 8 cm. Oblicz obwod i pole tego trapezu RATUNKU
27 maj 13:55
irena_1:
x
2
=8
2
−4
2
=64−16=48 x=4
√
3
cm x=y+4 y=4
√
3
−4=4(
√
3
−1)cm c
2
=4
2
+[4(
√
3
−1)]
2
=16+16(3−2
√
3
+1)=16+64−32
√
3
=80−32
√
3
=16(5−2
√
3
) c=4
√
5−2
√
3
cm x+y=4
√
3
+4
√
3
−4=8
√
3
−4=4(2
√
3
−1)cm Ob=8
√
3
−4+4+8
√
5−2
√
3
=8(
√
3
+
√
5−2
√
3
)cm
8
√
3
−4+4
P=
*4=16
√
3
cm
2
2
27 maj 14:08
zuuezia:
dziekuje
27 maj 14:27