Ciągi
Ona_18: Drugi wyraz ciągu arytmetycznego wynosi 7, a szósty 27. wyznacz trzydziesty wyraz tego ciągu
oraz sumę trzydziestu jego początkowych wyrazów.
20 wrz 09:54
AROB: a
2 = 7 a
30 = ? S
30 =?
a
6=27
a
2 = a
1 + r Czyli: a
1 + r = 7
a
6 = a
1 + 5r a
1 + 5r = 27
Z rozwiązania tego układ otrzymujemy : r = 5, a
1 = 2
a
30 = a
1 + 29r = ...= 147
| | a1 + a30 | | 2+147 | |
S30 = |
| * r = |
| * 5 = ... = 372,5 |
| | 2 | | 2 | |
21 wrz 00:57
Eta:
Sorry
AROB
już chyba zmęczona jesteś
Dobranoc
21 wrz 01:05
Eta:
n=
30 ..... oczywiście
21 wrz 01:07