Obliczenia
tygryseks: Proszę o wyjaśnienie jak to się oblicza krok po kroku że wychodzi taki wynik.
2n − 3 * 2n = − 2n+1
27 maj 11:55
aniabb: tak samo jak

−3

= −2

a −2
1 • 2
n = wykładniki dodajemy = − 2
n+1
27 maj 11:58
Jolanta : 2n−3*2n=2n(1−3)=2n*(−2)=−2*2n=−21*2n=−2n+1=
27 maj 12:04
tygryseks: Jabłka zrozumiałem

ale co to jest i skąd się wzięło a−2
1 ?
27 maj 12:06
aniabb: −2 •jabłka
−2 •2n bo u Ciebie jabłkiem było 2n
2 to to samo co 21
27 maj 12:08
tygryseks: Dzięki za odpowiedź.
Jolanta dobrze to rozpisała − dzięki.
27 maj 12:40