pomocy!
olga***: Dlugosc bokow trojkata rownobocznego powiekszylo sie o 40%. O ile powiekszylo sie pole
trojkata? HELP jest tam ktos kto sie nudzi i moze to rozwiazac powolutku krok po kroczku
27 maj 11:43
Janek191:
a − długość boku trójkąta równobocznego
P
1 − pole tego trójkąta
b = a + 0,4 a = 1,4 a
P
2 − pole trójkąta równobocznego o boku długości b = 1,4 a
b
2 = 1,96 a
2
| | b2 √3 | | 1,96 a2 √3 | |
P2 = |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | |
zatem
| | 1,96 a2 √3 | | a2 √3 | | a2 √3 | |
P2 − P1 = |
| − |
| = ( 1,96 − 1)* |
| = 0,96 P1 |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
Pole powiększyło się o 96 %.
=========================
II sposób:
k − skala podobieństwa
k = 1,4
zatem
P
2 = 1,96 P
1
więc
P
2 − P
1 = 1,96 P
1 − P−1 = 0,96 P
1
Pole powiększyło się o 96 %.
=======================
27 maj 11:56
Janek191:
W przedostatnim wierszu powinno być : P2 − P1 = 1,96 P1 − P1 = 0,96 P1
27 maj 11:59
olga***: dziekuje bardzo
27 maj 12:06