CAŁKA
Magda: Oblicz całke :
w mianowniku jest cos
3x − słabo widać.
bardzo prosze o pomoc
27 maj 11:06
Vizer:
| | sin4x * sinx | | (1 − cos2x)2 *sinx | |
∫ |
| dx = ∫ |
| dx |
| | cos3x | | cos3x | |
cosx = t
−sinx dx = dt
sinx dx = − dt
Co już jest proste.
27 maj 11:19
Magda: mogę to rozpisać na trzy całki ?
| | 1 | |
−∫t−3 dt − 2∫ |
| dt + ∫t dt |
| | t | |
a dalej już wyliczyć i podstawić?
27 maj 13:56
Magda: up
27 maj 22:07
Vizer: Tak, możesz.
27 maj 22:07
Basia: to są proste całki; policz; potem postaw z powrotem t=cosx
27 maj 22:08