ekstrema funkcji
mariusz: obliczyć ekstrema funkcji dwóch zmiennych
a) x
3+xy
2+5x
2+y
2
| | x | |
b) ln |
| +2lny+ln(12−x−y) |
| | 6 | |
c) x
√y −x
2−y+6x+3
27 maj 10:35
27 maj 11:00
mariusz: max i min wyznaczam po 2 pochodnej czy po f(xy) ?
27 maj 11:19
27 maj 11:24
mariusz: dzięki z a pomoc
27 maj 11:37
mariusz: f(xy)= 2xy−2x−4y
rozwiązanie
fx(xy)= 2y−2 fxx(xy)=0 fyy(xy)=0
fy(xy)= 2x−4 fxy(xy)= 2 fyx(xy)= 2
punkt P=(2, 1) i nie ma extreme
i to koniec zadania czy coś trzeba jeszcze zrobić?
27 maj 11:43
Vizer:
Jeśli wyszła ci druga pochodna po x − ie równa 0 to trochę kiepsko, bo nie można stwierdzić czy
będzie, czy nie będzie w tym punkcie ekstremum. Wtedy zostaje już tylko z definicji
wyznaczenie.
27 maj 11:51
mariusz: a w jaki sposób wyznaczamy z definicji?
27 maj 12:39
Vizer: Badasz otoczenie punktu, w którym masz podejrzenie o ekstremum. Jeśli miałoby być maksimum, to
w otoczeniu punktu f(x,y) ≤ f(x0,y0), jeśli minimum to f(x,y) ≥ f(x0,y0). Nie zawsze
jest to proste do zbadania, w tym przypadku nie wiem, nie jestem teraz w domu i ciężko mi
cokolwiek wynioskować.
27 maj 13:01
mariusz: dzięki za wskazówki
27 maj 13:03
mariusz: mam jeszcze jeden problem
jak obliczyć pochodne cząstkowe 2 rzędu f(xy)= x√y
27 maj 13:36