Matemtyka dyskretna. Równanie Rekurencyjne
tygryseks: Rozwiązałem równanie, proszę zerknąć czy to jest ok?
2x
n = −x
(n−1) + 6 , x
0=2
a=(−1), b= 6
x
n = x
* + (x
0 − x
*) a
n
x
n = 3 + (2−3) (−1)
n = 3 − (−1)
n
Nie wiem czy to jest dobrze, bo nie wiem czy zastosowałem dobry wzór tj. wzór na rekurencję
liniową rz I o stałych współczynnikach.
Nie wiem też co zrobić z tą "dwójką przy x
n", czy na koniec powinienem to podzielić stronami
przez 2 a może na samym początku? czy może coś innego? a może tak jest dobrze?
Proszę o pomoc