rozwiazac graficznie nie mam zielonego pojecia prosze
celina: prosze o pmoc jak rozwiazac to graficznie 3x−2y−2=0
27 maj 09:03
Krzysiek: 1. napisz postac kierunkowa prostej
2narysujuklad wsspolrzednych i wykresl ta prosta
27 maj 09:06
celina: ale jak to zapisac
27 maj 09:08
celina: czy to rozwiazanie jest dobre 3x−2y−2=0
2y=3x−2
y=2/3x+2
27 maj 09:11
Janek191:
Złe , bo 2 : 2 ≠ 2
27 maj 09:13
Janek191:
Powinno być :
3 x − 2 y − 2 = 0
2 y = 3 x − 2 / : 2
27 maj 09:14
Krzysiek: −2y=−3x+2 /*(−) to 2y=3x−2 to y=3/2x−1
27 maj 09:15
celina: czyli 2y=3x−2 to 3/2x+0 czy tak
27 maj 09:15
celina: dziękuje
27 maj 09:16
celina: a czy te dobrze zrobiłam 2x−5y−1+0 5x+2y+12=0
2y=−5x−12
5y+−2x+1 y=5/2x=6
y= −5/2x−1
27 maj 09:25
celina: w tym pierwszy zle napisałam 2x−5y−1=0
5y=−2x+1
y=−5/2x−1
27 maj 09:27
Janek191:
Źle
27 maj 09:27
celina: o boże nic nie rozumie pomózcie prosze
27 maj 09:28
Janek191:
Nadal źle
2 x − 5 y − 1 = 0
5 y = 2 x − 1 / : 5
27 maj 09:29
Janek191:
5 x + 2 y + 12 = 0
2 y = − 5 x − 12 / : 2
27 maj 09:30
celina: 7 czerwca mam egzamin z tego a ja nic nie rozumie ja sie załamie

27 maj 09:31
celina: Janku błagam jeszcze te dwa przykłady 3x+y=5 −3x+y=−7
27 maj 09:33
aniabb:

y=−3x+5 niebieska
y=3x−7 zielona
rozwiązanie x=2 y=−1
27 maj 09:36
celina: dziękuje


!
27 maj 09:37
celina: Janku jak mam juz obliczony wykres i chce go narysować to czy w wyliczeniu tym y=−1/6x+2 i1/3
1/6 ma być na osi x a ta reszta na osi y
27 maj 09:54
aniabb:

wybierasz na osi x 2 i liczysz że wtedy y =2 i stawiasz kropkę ..potem x=−4 i y=3 i potem
robisz linię
27 maj 10:02
aniabb: możesz jeszcze x=8 i y = 1 żeby mieć 3 punkty dla pewności że faktycznie leżą na jednej
linii.. bo jak zrobisz błąd to przez 2 punkty zawsze poprowadzisz jakąś prostą
27 maj 10:05
celina: dziękuje
27 maj 10:11