trójkąt pascala
typowy głowacki: Wyjaśnij co łączy: następujący wiersz trójkąta Pascala: 1 4 6 4 1; ze zbiorem potęgowym
zbioru {a,b,c,d} i wielomianem Newtona.
anyone?
26 maj 23:56
Vizer: http://pl.wikipedia.org/wiki/Zbi%C3%B3r_pot%C4%99gowy
Więc mocą zbioru potęgowego {a, b, c, d} będzie 2
4 = 16, a co łączy, hmm może fakt, że
1 + 4 + 6 + 4 + 1 = 16
A co do wielomianu Newtona to pewnie chodzi o ten wzór :
| | | | | | | | | |
(a + b)n = | an + | an−1b + .. + | abn−1 + | abn |
| | | | | |
teraz co łączy; dla n = 4 :
(a + b)
4 =
1a
4 +
4a
3b +
6a
2b
2 +
4ab
3 +
1b
4
Czyli kolejne współczynniki w tym wzorze skrócenia, które także możemy odczytywać właśnie z
kolejnych poziomów trójkąta Pascala.
27 maj 00:13
pigor: ..., ano to, że
1+4+6+4+1= 16 = 2
4 = liczbie podzbiorów 4−−elementowego zbioru {a,b,c,d} . ...
27 maj 00:14
Godzio:
A ogólniej, suma współczynników w n − tym wierszu trójkąta paskala jest równa 2n − czyli
liczbie podzbiorów zbioru n − elementowego
27 maj 00:21
typowy głowacki: dzięki wielkie!
co do symbolu Newtona napisałem, że
27 maj 00:26
typowy głowacki: czy mogę powiedzieć, że ze wzoru na zbiór potęgowy, mogę wyznaczyć wszystkie podzbiory z tego
zbioru? (nieważne ilu−elementowe)
27 maj 00:27
Mila: | |
=4 − 4 podzbiory jedno− elememtowe |
| |
| |
=6 , −6 podzbiorów dwu−elementowych |
| |
| |
=4 − 4 podzbiory trzy−elementowe |
| |
| |
=1 − jeden podzbiór 4−elementowy |
| |
Razem 16 podzbiorów
(1+1)
4=2
4 − liczba wszystkich podzbiorów zbioru 4−elementowego
27 maj 15:43