ciąg geometryczny
Kasia16: Wykaż, że ciąg a
n = 5 * 2
n+1 jest geometryczny.
| | an+1 | |
żeby ciąg był geometryczny |
|
|
| | an | |
więc
| 5 * 2n+1+1 | | 5 * 2n+2 | |
| = |
|
|
| 5 * 2n+1 | | 5 * 2n+1 | |
i zastanawiam się, co dalej
może ktoś pomóc?
19 wrz 22:25
Eta:
Witam

przecież to proste
| | an+1 | |
tak jak zapisałaś : q = |
|
|
| | an | |
dokańczamy dalej, tak
skracasz ( 5) ok.rozpisujesz potęgi :
| | 2n*22 | | 4 | |
to q= |
| = |
| = 2
|
| | 2n*2 | | 2 | |
bo skracasz 2
n , bo 2
n ≠0
więc q = 2 zatem ten ciąg jest geometrycznym
19 wrz 22:34
Kasia16: dziękuję

czasem to, co najprostsze, najwięcej kłopotów sprawia
19 wrz 22:37