ciagi
Mateusz: dany jest ciąg an = 2−4n / 3+n wyznacz o ile istnieje numer tego wyrazu ciągu który jest równy
−6
26 maj 23:36
aniabb: 2−4n / 3+n = −6 i policz n ..jeśli wyjdzie naturalne to jest to odpowiedź ...
ja nie będę zgadywać jak ten ułamek naprawdę wygląda
27 maj 07:28
Janek191:
| | 2 − 4 n | |
an = − 6 ⇔ |
| = − 6 ⇔ 2 − 4 n = − 6*( 3 + n) ⇔ 2 − 4 n = − 18 − 6 n ⇔ |
| | 3 + n | |
⇔ 6 n − 4 n = − 18 − 2 ⇔ 2 n = − 20 ⇔ n = − 10 ∉ N
Nie ma takiego numeru wyrazu danego ciągu.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
27 maj 07:56