przekątne trapezu
kuba: Przez punkt K przecięcia się przekątnych AC i BD trapezu poprowadzono prostą m prostopadłą do
obu podstaw trapezu, która przecina krótszą podstawę DC trapezu w punkcie L, a dłuższą
podstawę AB w punkcie M. Wiedząc,że LM==12cm oraz że KL=2cm LC=3cm oblicz długość przekątnej
AC trapezu
26 maj 23:14
Mila:

|LM|=12
KL=2⇔KM=12−2=10
| | LK | | 2 | | 1 | |
ΔCLK∼ΔAMK (cecha kkk) w skali k= |
| = |
| = |
| |
| | KM | | 10 | | 5 | |
WΔCLK:
|CK|
2=2
2+3
2
|CK|
2=13
|CK|=
√13
|AK|=5*
√13
||AC|=5
√13+
√13
|AC|=6
√13
26 maj 23:42