ciągi , z treścią
Mateusz: Lekarz zalecił pacjentowi przyjmowanie leku w następujacy sposób . pierwszego dnia 1 tabletkę ,
każdego następnego o pół tabletki więcej niż poprzedniego , zażywanie leku kontynuować aż do
wyczerpania się opakowania w którym jest 45 tabletek , ile dni będzie trwała kuracja ?
26 maj 23:11
bezendu:
a1=1
r=0,5
1+(n−1)*0,5=45
1+0,5n−0,5=45
0,5n=45−1+0,5
0,5n=44,5
n=89
26 maj 23:13
Mateusz: no i teraz nie wiem , skoro jest że o pół tabletki więcej niz poprzedniego to czy kuracja nie
powinna trwac krócej niz 45 dni ? skoro pierwszegodnia 1 tabletka a kolejnego dnia o pół
więcej niz poprzedniego itd ?
26 maj 23:15
krystek: Pomyśl !
a1=1tabletka
a2=1+1/2
a3=1+1,2+1/2=2 itd
26 maj 23:19
bezendu:
a1=1
r=1,5
1+(n−1)*1,5=45
1+1,5n−1,5=45
1,5n=45−1+1,5
1,5n=45,5
n=30,3333
nie może tak wyjść n∊N+
26 maj 23:19
Mateusz: aha no okej , rozumiem już , dzięki
26 maj 23:21
Basia: masz rację; tam jest błąd
a
1 = 1 r=0,5
a
n = a
1+(n−1)*r = 1+(n−1)*0,5 = 1 + 0,5n − 0,5 = 0,5n +0,5
S
n = 45
(a
1+a
n)*n = 90
(1+0,5n+0,5)*n = 90
0,5n
2 + 1,5n − 90 = 0 /*2
n
2 + 3n − 180 = 0
dalej licz sam; kalkulator Ci pomoże
26 maj 23:23
Basia: bezendu idź spać, bo już katastrofalne błędy robisz
jesteś za bardzo zmęczony
26 maj 23:25
bezendu: właśnie aż mi wstyd

dobranoc
26 maj 23:25
Basia: dobranoc; miłych snów
26 maj 23:29