trójkaty
lolek: w trójkącie równoramiennym największy kąt wynosi 120 stopni a najkrótsza wysokość ma 10cm,
wyznacz promień okręgu opisanego na tym trójkącie
26 maj 23:09
Eta:
| | 2P | | 20√3*10 | |
rw= |
| , P= |
| =.......... a+b+c= 40+20√3= 20(2+√3) |
| | a+b+c | | 2 | |
r
w=........ dokończ
26 maj 23:59
Janek191:
Cd.
P − pole tego trójkąta
P = 0,5 * 20
√3*10 = 100
√3
Korzystamy z wzoru
| | a*b*c | | a*b*c | |
P = |
| ⇒ R = |
| |
| | 4 R | | 4 P | |
====================================
zatem
| | 20 √3*20*20 | | 8 000 | |
R = |
| = |
| = 20 |
| | 4*100√3 | | 400 | |
Odp. Promień okręgu opisanego na tym trójkącie ma 20 cm.
===============================================
27 maj 08:08
Eta:
Przepraszam... ja przeczytałam promień okręgu wpisanego
27 maj 16:00