Wyrażenia algebraiczne
Rafał: Proszę o pomoc w rozwiązaniu przykładów:
U{7(√3−√5)2}
19 wrz 22:21
Eta:
Napisz to jeszcze raz porządnie!
wtedy Ci pomogę
19 wrz 22:26
Rafał: 7(√3−√5)
2
__________________
20(2−
4√15)(2+
4√15)
Poprawiony przykład czekam na odpowiedź
19 wrz 22:38
Eta:
sorry , chwilowo mnie nie było .
OK; więc tak:
w mianowniku zastosuj wzór na ( a −b) ( a +b) = a
2 −b
2
w liczniku; ( a−b)
2 = a
2 −2ab +b
2
zatem:
| | 7( 3 −2√15 +5) | |
|
| =
|
| | 20*( 4 − √15) | |
| | 7( 8 −2√15) | | 7*2(4 − √15) | | 7 | |
= |
| = |
| = |
| = 0,7
|
| | 20*(4 −√15) | | 20( 4−√15) | | 10 | |
i to wszystko

Powodzenia w zmaganiach z podobnych przykładów
19 wrz 23:11