geometria płaska
NieZdam: W prostokącie ABCD poprowadzono odcinek AE prostopadły do przekątnej DB i punkt E należy do
boku DC prostokąta . Przekątna DB przecina się z odcinkiem AE wpunkcie P. ] AP=8cm PE=2cm
ile wynosi długość przekątnej prostokąta,długośc boków prostokąta?
26 maj 22:45
Eta:
Ja też
26 maj 22:48
NieZdam: :(:(
26 maj 22:50
bezendu: powtórzysz rok poznasz nowych kolegów i koleżanki

to ma też swoje uroki
26 maj 22:51
Eta:

trójkąty APB i DPE są podobne z cechy (kkk)
x,y >0
| | x | | y | |
to: |
| = |
| ⇒ y=4x i x2=8*2 ⇒ x=4 to y= 4*4=16 |
| | 2 | | 8 | |
|DB|=|AC|=x+y= 20
b
2=8
2+4
2 ⇒ b=
√80= 4
√5
a
2= |DB|
2−b
2 ⇒ a=
√320= 8
√5
26 maj 23:37
MarilynManson: W prostokącie ABCD poprowadzono odcinek AE prostopadły do przekątnej DB i punktu E, należy do
boku DC prostokąta. Przekątna DB przecina się z odcinkiem AE w punkcie P.
wiedząc, że AP = 8cm i PE = 2cm oblicz:
a)długość przekątnej prostokąta
b) długośc boku...
8 cze 12:40