Indukcja matematyczna
ingamr: Udowodnij że dla każdej liczby naturalnej n≥1 prawdziwe jest twierdzenie:
n
3 −n −3 jest podzielne przez 3
Nie potrafie ruszyć tego zadania
26 maj 22:16
Eta:
Liczba podzielna przez 3 jest postaci 3k , k€C
a= n(n2−1)−3 = n(n−1)(n+1) −3= (n−1)*n(n+1) −3
n−1, n,n+1 −−− trzy kolejne liczby naturalne, wśród nich jest co najmniej jedna podzielna
przez 2 i dokładnie jedna podzielna przez 3
zatem liczba a jest podzielna przez 3
bo (n−1)*n*(n+1) −−− podzielna przez 3 i −3 −− podzielne przez 3
26 maj 22:21
Basia:
krok 1
n=1
13−1−3 = −3 = (−1)*3 czyli jest podzielne przez 3
krok 2
Zi: n3−n−3 = k*3 k∊C
Ti: (n+1)3−(n+1)−3 = m*3 m∊C
dowód:
(n+1)3−(n+1)−3 = = n3+3n2+3n+1−n−1−3 = (n3−n−3)+(3n2+3n) =
k*3 + 3(n2+n) = (k+n2+n)*3
m = k+n2+n∊C bo k∊C a n2,n∊N⊂C
a suma liczb całkowitych jest całkowita
czyli (n+1)3−(n+1)−3 = m*3 m∊C
c.b.d.u.
26 maj 22:24
ingamr: dziękuje

ale da się to rozwiązać tego typu przykład tą metodą "trzy etapową" (ta w której
wstawia się pierw 1 później k później k+1) tak jak inne zadania na indukcje? chodzi o to że ja
sie ucze troszke schematycznie i wiedziałem że tak to można rozwiązać jednak już przykładu:
5
n −1 podzielne przez 4
już nie jestem w stanie tak łatwo rozwiązać
26 maj 22:30
ingamr: ok, dziękuje basi wyprzedziłaś mnie z odpowiedzią
26 maj 22:31
Eta:
26 maj 22:31
Basia: też można bez indukcji, z dwumianu Newtona
5
n−1 = (4+1)
n − 1 =
| | | | | | | |
*40 + | *41 + | *42+......+ | 4n − 1 = |
| | | | |
| | | | | | | |
1 + | *41 + | *42+......+ | 4n − 1 = |
| | | | |
| | | | | | | |
4*( | * + | *41+......+ | 4n− 1) |
| | | | |
a wiesz jak udowodnić indukcyjnie ?
26 maj 22:35
ingamr: tzn. nauczyłem się (z filmiku na youtube

) udowadniać indukcyjnie ale przykłady typu
2+4+6+...+2n=n(n+1) więc sobie wyrobiłem w głowie schemat rozwiązywania tego typu zadań więc
moge je robić na czas xD ale rozwiązując zadania w podręczniku natrafiłem na zadanie w którym
musze udowadniać podzielność i na to już mój schemat nie działa

a zadanie jest w dziale
"indukcja matematyczna więc właśnie raczej tymsposobem powinienem umiec ot rozwiązywać.
PS. Eta tobie też dziękuje
26 maj 22:41
Basia: no to będzie tak
krok 1
51−1 = 5−1 = 4 = 4*1 1∊C
jest podzielne przez 4
krok 2
Zi: 5n−1 = k*4 k∊C ⇔ 5n = k*4+1 k∊C
Ti: 5n+1−1 = m*4 m∊C
dowód:
5n+1−1 = 5n*5−1 = (k*4+1)*5 − 1 = 20k +5 − 1 = 20k+4 = 4(5k+1)
m = 5k+1∊C
c.b.d.u.
26 maj 22:50
ingamr: dziękuje już wszystko rozumiem
26 maj 22:57