ile początkowych wyrazów
Mateusz: W ciagu arytmetycznym wyraz pierwszy wynosi −2 a wyraz trzeci −4 . Oblicz ile kolejnych
początkowych wyrazów tego ciagu daje w sumie 850
26 maj 21:54
Basia: no to przecież wszystkie są ujemne i w żaden sposób nie dadzą w sumie liczby dodatniej
popraw treść
26 maj 21:57
Mateusz: przepraszam , wyraz trzeci = 4
26 maj 22:00
Eta:
26 maj 22:00
Basia:
a
3 = a
1+2r
4 = −2+2r
2r = 2
r = 1
(a
1+a
n)*n = 1700
(a
1+a
1+(n−1)*r)*n = 1700
(−2−2+(n−1)*1)*n = 1700
(−4+n−1)*n = 1700
(n−5)*n = 1700
n
2 − 5n − 1700 = 0
Δ itd.
26 maj 22:04
Mateusz: a skąd wiadomo że wyjdzie delta zerowa ?
26 maj 22:08
Mateusz: a nie nie ok juz wiem

dzieki
26 maj 22:17
Mateusz: Hej ale coś mi tu nie wychodzi z deltą, niby że pierwiastek z 6825 którego nie ma :<
26 maj 22:22
Eta:
Basia pomyliła się
4=−2+2r ⇒ 2r=6 ⇒ r=3
popraw podstaw zamiast r=1 r=3
26 maj 22:27
Basia: kalkulatora nie masz w komputerze ?
(−4+(n−1)*3)*n − 1700 = 0
(−4+3n−3)*n − 1700 = 0
3n2 − 7n − 1700 = 0
Δ = 49+3*4*1700 = 20449
√Δ = 143
dalej licz sam
26 maj 22:42