PILNE
nikita: Dany jest trapez rownoramienny o podstawach AB=10 cm, CD=5 cm i ramieniu AD=BC=6 cm.
Przedluzenia ramion AD i CB przecinaja sie w punkcie S. Ile wynosi dlugosc odcinka

Pomoze mi
ktos bede bardzo wdzieczna
26 maj 21:44
irena_1:
A którego odcinka długość masz policzyć? Czy to tajemnica?
26 maj 21:46
nikita: Chodzi o dlugosc odcinka AS z tego wszystkiego zapomnialam dopisac
26 maj 21:48
irena_1:
10x=5x+30
5x=30
x=6cm
|AS|=6+x=12cm
26 maj 21:51
nikita: dziekuje
26 maj 21:54
Mateusz:
Oczywiscie zebys wiedziała skad irena wzieła te proporcje to wynika ona z małego tw Talesa
26 maj 21:57
nikita: ok
26 maj 22:11