Czy da sie obliczyć pole trójkąta równoramiennego gdy mam podane tylko boki ?
Czika: Czy da sie obliczyć pole trójkąta równoramiennego gdy mam podane tylko boki ?
I bok 13 cm
II bok 13 cm
III bok 24 cm
19 wrz 20:49
Eta:
co to za oznaczenia boków?
oznacz tak: b = 13
a = 24
można np ....ze wzoru Herona
503
można też , z tw, Pitagorasa wyznaczyć "h"
12 a = 12 h
2 = b
2 − (
12a)
2
h
2 = 13
2 − 12
2 = 25 => h = 5
P=
12a *h ......... dokończ
19 wrz 20:57
neelly1: w trójkącie prostokątnym miara jednego z katów ostrych jest o 10 stopni mniejsza od
grugiego,jakie miary maja katy tego trójkąta? pomózcie
16 lis 19:25
kaz: x+(x−10)=90
16 lis 19:27
nietwojasprawa: x+(x−10) = 90 można zapisać też za pomocą x+x−10=90
czyli
2x−10=90//+10
2x=100
x=50
Nie umiesz takich prostych rzeczy robić kaz?
4 sty 16:21
Roksi: 13*13. 169
−−−−−−−−−−−= −−−−−=84,40
2 2
12 gru 16:48