trójkąty
Moń: Dany jest trójkąt równoramienny ABC, AB = BC, o obwodzie 200cm. W trójkącie tym poprowadzono
środkowe AD i CE. Obwód trójkąta ACE jest o 20cm większy od obwodu trójkąta ABD. Oblicz
długość boków trójkąta ABC.
26 maj 21:28
irena_1:

a+|CE|+2b=2a+b+|CE|+20
b=a+20
Ob=2a+4b=200
3a+4(a+20)=200
3a+4a+60=200
7a=140
a=20cm
b=40cm
|AB|=40cm
|AC|=|BC|=80cm
26 maj 21:36
krystek:

I teraz pomyśl
26 maj 21:38
Eta:

i po ptokach ......... wpadł
gotowiec!
26 maj 21:40
irena_1:
niezupełnie, bo ja źle zaznaczyłam równe boki...
26 maj 21:43
Eta:
26 maj 21:43