Granica ciągu prosze o pomoc
pawel95: Mam taki przykład :
| | | |
No więc wyciągam n przed nawias i mam : |
| i otrzymuję ∞ * 0 w |
| | 5 | |
liczniku a w mianowniku 5 . I mam wyrażenia nieoznaczone. Chyba,że coś pomieszałem . Z góry
dziękuje za pomoc.
26 maj 21:26
26 maj 21:41
pawel95: Dziękuje za pomoc.
26 maj 21:44
pawel95: A mam jeszcze jedno zadanie,w którym nie rozumiem dlaczego wynik = 0 .
| | n | | 1 | |
√n − √n+1 więc mam √n → +∞ ,a √ n ( |
| |
| ) → +∞ |
| | n | | n | |
26 maj 21:49
Mila:
lim
n→∞(
√n−
√n+1)= masz symbol [
∞−
∞], trzeba wyrażenie przekształcić
| | √n+√n+1 | |
=lim n→∞(√n−√n+1)* |
| = |
| | √n+√n+1 | |
| | n−n−1 | | −1 | |
=lim n→∞ |
| =lim n→∞ |
| =0 |
| | √n+√n+1 | | √n+√n+1 | |
26 maj 22:08
pawel95: aa dziękuje bardzo
26 maj 22:14
Mila:
26 maj 22:42