Przekatna czworokata..
zielona40: Przekatna czworokata ma dlugosc 11 cm i dzieli go na dwa trojkaty z ktorych jeden ma obwod 30
cm a drugi 32 cm. ile wynosi obwod czworokata. Moglby ktos tak rozwiazac krok po kroczku bo
naprawde jestem zielona z matmy
26 maj 21:20
irena_1:
a, b, c, d− boki czworokąta
a+b+11=30
c+d+11=32
Po dodaniu stronami
a+b+c+d+22=62
a+b+c+d=40
Ob=40cm
26 maj 21:29
Eta:

Ob(ABCD)= a+b+c+d = Ob(T
1)+Ob(T
2)−22= 30+32−22= 40
26 maj 21:30
Eta:
No to idę odpocząć
26 maj 21:31
irena_1:
26 maj 21:31
zielona40: dziekuje
26 maj 21:32