geometria płaska
Kuba: Oblicz długości boków trójkąta równoramiennego ABC wiedząc, że AB = 2a +5, BC = a +6, CA =
4a−1.
26 maj 21:15
Eta:
dla a=1 : 7,7,3
dla a=3 : 11,11,9
| | 7 | | 25 | | 25 | | 29 | |
dla a= |
| : |
| , |
| , |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
26 maj 21:24
bezendu:
|AB|=2a+5
|BC|=a+6
|AC|=4a−1
trójką równoramienny więc
|AC|=|BC
4a−1=a+6
3a=5
| | 5 | |
teraz podstaw za a= |
| i otrzymasz swoje wyniki  |
| | 3 | |
26 maj 21:25
bezendu:
dobra sorry
|AC|=|BA| tak powinno być
26 maj 21:27