Prawdopodobieństwo
Bandur: Proszę o pomoc w zadaniu:
Rzucono 10 razy kostką. Niech X oznacza liczbę wyrzuconych szóstek, zaś Y liczbę wyrzuonych
piątek. Oblicz P(X≥1) oraz P(Y=3).
26 maj 20:35
Mila: Rzucono 10 razy kostką.
Schemat Berouliego
A − wyrzucono co najmniej jedną szóstkę, w dziesięciu rzutach kostką sześcienna
A'− nie wyrzucono ani jednej szóstki , w dziesięciu rzutach kostką
| | 1 | |
p= |
| prawdopodobieństwo sukcesu w pojedynczej próbie ( wyrzucenia szóstki) |
| | 6 | |
| | 5 | |
q= |
| prawdopodobieństwo porażki w pojedynczej próbie ( |
| | 6 | |
| | | | 1 | | 5 | | 5 | |
P(A')=P(X=0)= | p0*qn=1*( |
| )0*( |
| )10=( |
| )10 |
| | | 6 | | 6 | | 6 | |
B− wyrzucono dokładnie 3 piątki w dziesięciu rzutach kostką
| | 1 | |
p= |
| prawdopodobieństwo sukcesu w pojedynczej próbie |
| | 6 | |
| | 5 | |
q= |
| prawdopodobieństwo porażki w pojedynczej próbie |
| | 6 | |
| | | | 10! | | 1 | | 5 | |
P(B)=P(Y=3)= | *p3*q7= |
| *( |
| )3*( |
| )7 |
| | | 3!*7! | | 6 | | 6 | |
27 maj 13:56