hej.
oolyy: Sprawdź, czy trójkąt o danych bokach jest trójkątem prostokątnym.
910, 65, 32. Proszę o rozwiązanie całego zadania.
26 maj 20:02
Vizer:
Najpierw należy wyłuskać najdłuższy z boków, który by służył w obliczeniach jako
| | 3 | |
przeciwprostokątna; będzie to bok długości |
| |
| | 2 | |
Używamy tw. Pitagorasa :
| | 9 | | 6 | | 3 | |
( |
| )2 + ( |
| )2 = ( |
| )2 |
| | 10 | | 5 | | 2 | |
Liczymy lewą stronę :
| 81 | | 36 | | 81 | | 144 | |
| + |
| = |
| + |
| = {225}{100} |
| 100 | | 25 | | 100 | | 100 | |
Teraz prawą stronę :
Ostatecznie :
L = P
Wniosek : Trójkąt jest prostąkatny
26 maj 20:07
Basia:
policz kwadraty tych liczb
(
65)
2 = .........................
(
32)
2 = .........................
sprowadź do wspólnego mianownika
i sprawdź czy
(
65)
2 + (
910)
2 = (
32)
2
jeżeli tak jest prostokątny
jeżeli nie to nie jest
26 maj 20:07
oolyy: Vizer dzięki wielkie!
26 maj 20:14